28
Dec.
2017

Zeven tips voor een onvergetelijke ervaring tijdens je vrijwilligerswerk in het buitenland.

blije kindjes

Ben je klaar voor vrijwiliigerswerk in het buitenland? Met onderstaande zeven tips maak je er een geslaagd project van.

Sommigen willen vrijwilligerswerk doen omdat ze op doortocht zijn in een land. Anderen willen gewoon tijdelijk iets anders doen dan de “normal way of life” of beschouwen vrijwilligerswerk in het buitenland als een potentiële boost voor hun carrière. Wat de reden ook is, met onderstaande 7 tips maak je een succes van je vrijwilligerswerk in het buitenland.

Vergelijk je opties

Je denkt al aan een project of bestemming, maar je bent er nog niet helemaal uit? Neem geen overhaaste beslissing. Neem de tijd om alle mogelijkheden naast elkaar te leggen. Maar een lijst op van voor jou doorslaggevende punten en toets daar de verschillende projecten aan af.

Ga voor minimum 2 maanden

Meestal loont vrijwilligerswerk pas als het voor 2 à 3 maanden is. Het duurt eventjes voor je je draai vindt, je werk leert kennen en “rendeert” voor het project. Als je voor een langere periode inzet kan je een grotere bijdrage leveren aan je project, zal je meer ervaring kunnen opdoen en een grotere betrokkenheid hebben met de lokale bevolking. Bovendien is het ook kostenefficiënter om voor een langere periode naar het buitenland te reizen.

Sponsor je project

Laat je niet afschrikken door eventuele kosten. Betrek je vrienden en familie bij je plannen en lees hier onze specifieke tips voor fondsenwerving.

Duidelijke afspraken

Soms wordt vrijwilligerswerk betaald of wordt er kost en inwoon gegeven. Anderzijds zijn er projecten die een bijdrage voor reis- en verblijfskosten vragen. Beiden zijn goed, zorg gewoon dat de afspraken vooraf duidelijk zijn, zodat er geen valse verwachtingen en misverstanden ontstaan.

Zorg voor een goede verzekering.

Informeer je goed en wees er zeker van dat je ofwel door het project ofwel door je eigen verzekering gedekt wordt. Ziek worden tijdens vrijwilligerswerk in het buitenland kan anders een dure aangelegenheid worden.

Geen vakantie

Als vrijwilliger in het buitenland wordt van je verwacht dat je effectief iets bijdraagt. Als je vrijwilligerswerk als een exotische vakantie beschouwt, dan staat er je een teleurstelling te wachten. Zorg dat je motivatie goed zit. Wees eerlijk voor je zelf in de afweging of vrijwilligerswerk iets voor jou is.

Start tijdig met de voorbereiding

Het opstellen van een concreet plan en timings zal je helpen je persoonlijke en financiële doelen te bereiken. Bovendien heb je een grotere kans op voordelige vliegtickets als je je plannen ruim op voorhand vastlegt.

Jobstop biedt je een waaier aan mogelijkheden aan en helpt je graag je keuze maken. Lees onze getuigenissen of contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie over vrijwilligerswerk in het buitenland.