28
Mar
2018

Vrijwilligerswerk in Zuid-Amerika: helemaal anders, of toch niet.

boot rivier zuid-amerika
  • Braziliaanse Munduruku komen in opstand tegen stuwdam

  • Regering van Brazilië krijgt 1,2 miljoen protesthandtekeningen

  • De grondwet, de regio’s, autonomie: zeer herkenbaar?

  • Vrijwilligerswerk in Zuid-Amerika brengt je in een nieuwe wereld

De Munduruku hebben hun veldslag gewonnen, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Hun massaal verzet tegen de geplande stuwdam van São Luis do Tapajós bleef nazinderen tot in de verste uithoeken van Brazilië. Wie zou het pleit winnen: de centrale regering of een vrijwel onbekende stam, zonder veel politiek gewicht?

De Munduruku bleven onverzettelijk. Een nieuw te bouwen waterkrachtcentrale dreigde grote delen van hun land en thuis onder water te zetten.

Hun luidkeels protest leidde tot een petitie met meer dan 1,25 miljoen handtekeningen uit binnen- en buitenland. Heel wat westerse organisaties, die mensen uitsturen voor vrijwilligerswerk in Zuid-Amerika, alarmeerden hun achterban. En die internationale druk werd door de Munduruku in dank aanvaard. Uiteindelijk moest de Braziliaanse regering zwichten. In augustus liet het Braziliaanse milieuagentschap weten dat ze geen bouwvergunning voor de stuwdam zou afleveren. Daarmee leek het dossier van de baan.

Onzichtbaar in onze kranten

Is dit een verhaal dat je nog nergens las in onze eigen kranten? En dat ondanks een petitie met 1,25 miljoen handtekeningen? Voor wie vrijwilligerswerk in Zuid-Amerika verricht, is dit een gekend fenomeen. Onze pers heeft weinig aandacht voor wat er op dit continent gebeurt. Als je vertrekt voor vrijwilligerswerk in Zuid-Amerika loop je van de ene ontdekking naar de andere. En dat maakt je verblijf extra spannend.

Het Land van de Munduruku

De directe dreiging van de stuwdam mag dan verdwenen zijn, er staan nog vier kleinere waterkrachtcentrales op stapel. Ook die bedreigen Sawré Muybu, het gebied waar de Munduruku wonen. De enige, echte, definitieve remedie tegen deze destructieve projecten is de officiële erkenning van het land van de Munduruku. Die erkenning zou hen het recht geven om elke ingreep waar ze het niet mee eens zijn te weigeren. Die mogelijkheid is niet eens zo ver gezocht, ze staat zelfs letterlijk ingeschreven in de Braziliaanse grondwet.

Hetzelfde, maar anders

Maar de Braziliaanse regering is niet echt happig om macht uit handen te geven en veel autonomie toe te schuiven naar een regio. Waar ligt het zwaartepunt van de politieke macht? In de hoofdstad van Brazilië, of in de regio’s? En zo klinkt het verhaal van de Munduruku stilaan herkenbaar voor… Belgische oren. 

Jobstop biedt je een waaier aan mogelijkheden aan en helpt je graag je keuze maken. Lees onze getuigenissen of contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie over vrijwilligerswerk in Zuid-Amerika.