03
okt
2017

Vrijwilligerswerk in het buitenland: wilde mustangs in Florida.

wild horse

Toen de Spanjaarden in de 16de eeuw de Atlantische Oceaan overstaken richting Florida brachten ze niet alleen het Spaanse gedachtengoed en kolonisatiedrang met zich mee… In hun kielzog volgden ook mustangs.

Wat is er gebeurd met al die prachtige paarden en hun nakomelingen? Iets waar niet veel mensen bij stilstaan…maar Diane Delano wel. Een twaalftal jaar geleden richtte ze een opvangcentrum voor wilde paarden op in Mims, op zo een 40km ten oosten van Orlando.

Toen de dieren niet meer bruikbaar waren als lastdier, werden ze als nutteloos beschouwd en de de wildernis ingejaagd. De voorbije eeuwen groeide de populatie wilde mustangs gestaag aan. Een eeuw geleden leefden er naar schatting meer dan 2 miljoen mustangs. Nu zijn er nog ongeveer 40.00 wilde mustangs over en nog eens evenveel leven in gevangenschap.

Het opvangcentrum is een non profit organisatie, die zich toelegt op het welzijn van de paarden. Ze staan in voor het redden en het behoud van deze paarden. Ze zorgen voor opvang en de rehabilitatie van de mustangs en zoeken een nieuwe thuis voor hen. Als onderdeel hiervan geven ze ook educatieve trainingen en seminaries. Hun missie is om het lot van gedomesticeerde mustangs te verlichten door hen te redden van situaties waarin ze misbruikt of verwaarloosd worden. Eens in het centrum, worden eventuele wonden verzorgd. Ze worden getraind zodat ze vervolgens kunnen geplaatst worden in een liefdevolle omgeving.

“Wij zijn een heiligdom en een opvangcentrum.”, aldus Diane. “We ontvangen mustangs uit allerlei soorten situaties. In welke conditie ze ook zijn als ze bij ons toekomen, we zorgen ervoor dat hun leven alleen maar beter wordt. Zorgen voor wilde paarden zoals mustangs, verschilt drastisch van andere soorten paarden. Helaas realiseren veel mensen zich dit pas na de aankoop van dergelijk paard. De harde trainingsmethodes die op wilde paarden toegepast worden, kunnen snel omslaan in misbruik. Soms blijkt de opleiding van een wild paard te moeilijk voor de eigenaar en eindigt het dier verwaarloost in iemands achtertuin.”

Diane krijgt hulp van gemotiveerde mensen met een hart voor vrijwilligerswerk in het buitenland. Je kan het centrum natuurlijk bezoeken, je kan een paard sponsoren of je kan zelf een paard adopteren. Maar de de echte paardenliefhebbers steken hun handen uit de mouwen tijdens hun vrijwilligerswerk in het buitenland. Je kan in het centrum terecht voor hulp bij het verzorgen van de paarden. Op die manier help je niet alleen de paarden, maar speel je ook een rol in de Spaans-Amerikaanse geschiedenis.

Lijkt het je wel wat om tijdens je vrijwilligerswerk in het buitenland aan de slag te gaan met wilde paarden? Hou dan zeker onze website in het oog, want binnenkort is onze programma info beschikbaar. Kan je niet wachten, contacteer dan alvast één van onze medewerkers op 016/14.04.10