18
apr
2018

Vrijwilligerswerk in Azië met het gezin: do or don’t?

chinees gezin
  • Welke bestemmingen zijn geschikt?

  • Welke projecten zijn geschikt?

Heb je er al eens aan gedacht om met het gezin op vrijwilligerswerk naar Azië te trekken? Vrijwilligerswerk voor gezinnen wordt steeds gebruikelijker. Wonen en vrijwilligerswerk in Azië samen met je familie is een bijzonder ervaring en uitdaging. Je leert elkaar als gezin nog beter kennen, familiebanden worden versterk én je zet je in voor een project in een ontwikkelingsland. Je leert het land en de cultuur op een andere manier kennen dan tijdens een vakantie en daar pluk je de vruchten van in het gezinsleven.

Enerzijds zijn er vrijwilligers die met gezin naar het buitenland vertrekken omdat ze geen bevredigende carrière hebben in eigenland en/of tegen een burn out aanlopen. Anderzijds vind je de gezinnen die bewust kiezen voor een alternatieve invulling van hun vakantie. Ouders willen hun kinderen meenemen omdat ze hen willen meegeven hoe mensen in ontwikkelingslanden leven. Als gezin kan je samen iets voor anderen betekenen. Wat de motivatie ook is als je als gezin voor vrijwilligerswerk naar Azië trekt, bereid je dan voor op een unieke ervaring.

Welke bestemmingen zijn geschikt?

De meeste Afrikaanse en Aziatische landen zijn geschikt om als gezin te bezoeken. Kijk vooral welk land jullie zelf aanspreekt. Welke taal er in het land gesproken wordt is vaak ook een doorslaggevende factor. In Afrika is Frans meestal de voertaal, in Azië is dat Engels. Zorg ervoor dat zowel jij als de oudere kinderen een basiskennis hebben van de taal.

Welk soort projecten zijn geschikt?

Als je als gezin voor vrijwilligerswerk naar Azië trekt, dan zijn vooral sociale projecten interessant, zoals bijvoorbeeld projecten in scholen en sportclubs. Kinderen vinden heel gemakkelijk aansluiting bij leeftijdgenoten en kunnen helpen bij de activiteiten. Als de eigen kinderen al wat ouder zijn (vanaf 14 jaar ongeveer) dan kunnen ze bijspringen op kleuterscholen bij spelactiviteiten, als babysits, als hulpcoach in sportclubs, enz… Kinderen zullen graag oefeningen voortonen of meehelpen met lesvoorbereidingen.

Ben je zelf gespecialiseerd in bijvoorbeeld de medische sector of op ondernemersvlak, dan kan je terecht in lokale zorgcentra of kan je lokale ondernemers bijstaan in het opstellen van een businessplan.

Op zoek naar meer informatie over vrijwilligerswerk in Azië als gezin? Jobstop biedt je verschillende mogelijkheden. Lees onze getuigenissen of contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.