27
nov
2017

Vijf redenen om je schouders te zetten onder vrijwilligerswerk in Afrika.

olifant afrika

Met stip op de eerste plaats: de mensen

Hoe extravert je jezelf ook mag vinden, het is voor niemand vanzelfsprekend om alleen op avontuur te gaan in een ander land, met een andere cultuur. Toch is het zo extreem verrijkend. Op je eentje ontdekken en je ervaringen delen met mensen van overal ter wereld, maakt de belevenis intens en interessant. Je maakt kennis met de lokale cultuur, maar tegelijkertijd ook met die van je mede vrijwilligers, die van overal ter wereld kunnen komen. Wie weet leer je wel een stukje over de IJslandse cultuur tijdens vrijwilligerswerk in Afrika?! Alle ontmoetingen zijn uniek en draag je mee voor de rest van je leven.

Zelfontplooiing

Je leert zonder twijfel jezelf een stuk beter kennen tijdens een vrijwilligersproject. Je leert over jezelf, je omgeving en hoe je daar mee omgaat. Het is een bijzondere ervaring, die je als vrijwilliger echt in het hart zal raken. Je leert belangrijke zaken te onderscheiden van minder belangrijke, je leert relativeren… je staat nadien een stuk sterker en meer gewapend in het leven. Het is een een microbe die je niet meer loslaat.

Once in a lifetime experience

We reizen allemaal graag, ontdekken en bezoeken maandelijks of zelfs wekelijks kleine en grote nieuwe dingen. Maar vertrekken op vrijwilligerswerk in Afrika doet je ontdekken en beleven op een volledig andere manier. Tijdens een wildlife project in Zuid-Afrika maak je deel uit van een onbeschrijfbare ervaring in de Afrikaanse bush en word je betrokken in het dagdagelijkse reilen en zeilen in een reservaat. Je krijgt de kans om je in te zetten voor bedreigde diersoorten in een fantastische natuurlijke omgeving. Kleine en persoonlijke bijdragen maken hier wel degelijk het verschil. Je bent voor de lokale medewerkers een kostbare schat, zonder dewelke het dagelijkse management van het reservaat een stuk moeizamer zou verlopen.

Fantastische momenten

Tijdens al die weken van je vrijwilligerswerk in Afrika zijn er ontelbare momenten die je zullen bijblijven. Het observeren van dieren, de gesprekken met de collega vrijwilligers en met de lokale gidsen over het leven ter plaatse, de verbazingwekkende info die je krijgt over de jachttechnieken van roofdieren, de samenwerking met de kinderen in de dorpen… Absolute hoogtepunten zijn ook de nachtelijke ritten, waarbij je onder een heldere sterrenhemel de dieren kan observeren.

Magisch land

Zuid-Afrika wordt niet voor niks de “wereld in één land” genoemd. Je vindt er een enorme diversiteit onder de bevolking en in culturen. Het land is rijk aan prachtige landschappen, een gastvrije bevolking, een heerlijke eetcultuur, de meest unieke dieren ter wereld en een sterrenhemel zoals je die ergens anders kan zien.