16
okt
2017

Vier kerst in de wolken tijdens je vrijwilligerswerk in Latijns-Amerika

bergtoppen met wolken

Als je een reis plant naar Latijns-Amerika, dan heb je waarschijnlijk al eens verwijzingen gezien naar iets wat een “cloud forest” genoemd wordt. Het is je vergeven als het eerste wat je je hierbij voorstelt iets uit een sprookje is… bijvoorbeeld een groepje bomen volledig gemaakt uit pluizige, witte wolken.

De realiteit is iets minder fantasierijk, maar niet minder magisch. “Cloud forests” – nevelwouden dus –  zijn tropische bossen die een duidelijke en dikke mistlaag hangen hebben boven en in de toppen van de bomen. Meestal vind je deze nevelwouden in de buurt van bergketens, omdat hier een optimaal klimaat ontstaat voor laaghangende mist. Het resultaat is een feeërieke verzameling van bomen met te allen tijde een zware mist rond de boomtoppen. Vandaar… een “wolken bos”, een cool natuurverschijnsel.

Tijdens je vrijwilligerswerk in Latijns-Amerika, kan je deze natuurpracht aanschouwen tijdens een bezoek aan Machu Pichu. Nevelwouden hebben hun eigen unieke ecosystemen. De dikke mist filtert het zonlicht en geeft tegelijkertijd het onderliggende gebladerte een bon van vocht. Op die manier is de vochtige en drassige bodem van de bossen ook zeer vruchtbaar voor mossen en varens.  In Peru in het bijzonder is het aantal soorten mossen en varens spectaculair. In de nevelwouden van Peru bijvoorbeeld zijn duizenden orchideeën te vinden. Bovendien zijn er nog talloze planten en dieren die nog nooit ontdekt en gecategoriseerd zijn.

Een bezoek aan Machu Pichu mag niet ontbreken tijdens je vrijwilligerswerk in Latijns-Amerika. Je komt de nevelwouden tegen op het Inca Trail op weg naar de wereldberoemde Inca-stad. Je loopt er tussen de dikke nevelwouden, in de voetstappen van de Inca’s op eeuwenoude hiking paden, terwijl je onderweg orchideeën en rododendrons spot. Beging je ook al weg te dromen? Dus, terwijl nevelwouden niet echt een bos is gemaakt uit pluizige witte wolken, zijn het zeker nog steeds prachtige staaltjes van onze ecologische systemen…iets wat je zelf moet ervaren om de volledige pracht ervan te kunnen begrijpen. Ben je klaar om de tocht door de bossen te maken?