01
Mar
2018

Reizen en werken in China: vijf handige tips.

China, Werken en reizen | gelezen in 5 minuten
Chinese bootvaarders
  • Reis in het voor- of najaar.

  • Bereid je voor op een cultuurschok.

  • Zoek steeds de meest recente visumregels op.

  • De meeste Chinezen spreken geen Engels.

  • Jezelf als bezienswaardigheid.

Werken in China is spannend en wanneer je voor de eerste keer naar dit mysterieuze land reist, zijn een aantal dingen goed om vooraf te weten. China is een bijzondere bestemming met voor ons onbekende gewoonten en gebruiken. Hieronder vind je vijf tips om rekening mee te houden.

Wat is de beste timing om te reizen en werken in China?

In de zomer kan het heel heet worden en zweet je bij de allerkleinste inspanning. Anderzijds kan het in andere delen van China wekenlang aan één stuk regenen. Het voor- en najaar zijn normaal gezien de beste periodes om in China te verblijven.

Onafhankelijk van het weer, zijn er periodes waarin het niet aangenaam en aangeraden is om naar China af te reizen. Tijdens het Chinese Nieuwjaar bijvoorbeeld, omdat het hele land dan in rep en roer staat. Als je wil voorkomen dat je geen treinkaartjes kan kopen of niet met duizenden anderen samen op de Chinese muur wil staan, vermijd dan deze feestdagen. Voor de Chinezen is dit immers het hoogtepunt van het jaar, iedereen reist naar familie en gaat uitstapjes maken naar de toeristische hoogtepunten van het land.

Cultuurschok

Reizen en werken in China is niet vergelijkbaar met enig ander land ter wereld. Het heeft een hele specifieke en eigen – nog steeds communistische – cultuur die mijlenver afstaat van onze eigen Europese cultuur. Ook al ben je misschien eerder in een ander Aziatisch land geweest, bij aankomst in China zal je volledig overrompeld worden.

Spugen is er de normaalste zaak van de wereld. Tijdens het gebruik van de metro zal je te maken krijgen met het betere ellebogenwerk en na het eten zijn de tafels een slagveld. Is dit een reden om niet te gaan? Natuurlijk niet! Als je je op voorhand hieraan verwacht, dan zal je er veel beter mee om kunnen gaan.

Visumregels

China wijzigt regelmatig de visumregeling. Om als Belg te kunnen reizen en werken in China moet je altijd een visum aanvragen om het land binnen te kunnen. Zonder visum kom je het land onmogelijk in. Vaak is het ook nodig dat je je reisroute kan voorleggen, verblijfplaatsen en een bewijs van financiële zekerheid. De regels worden echter vaak gewijzigd, het is dus aan te raden steeds de meest recente informatie op te zoeken.

Do you speak English?

Hoewel er meer en meer Chinezen Engels studeren, spreekt de meerderheid van de Chinezen geen Engels. Vraag hulp aan het personeel van je verblijf om een aantal zaken voor je – zoals locaties en bezienswaardigheden die je wil bezoeken – in het Chinees op een briefje te schrijven.

Op de foto

China is ondertussen al een aantal jaren toegankelijk voor toeristen, toch kijkt de lokale bevolking nog steeds naar toeristen als curiositeiten. In de meer landelijke gebieden – en soms zelfs in de grote steden – zal je zèlf de bezienswaardigheid zijn. Er zullen vaak mensen met jou op foto willen. Je hoeft hier niet van te schrikken, Chinezen zijn over het algemeen zeer aardig en behulpzaam.

Op zoek naar meer informatie over reizen en werken in China? Jobstop biedt je de mogelijkheid om taalles te geven in China.  Lees onze getuigenissen of contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie over au pairs in Amerika.