28
mei
2018

Red de olifanten tijdens je vrijwilligerswerk in het buitenland.

olifant afrika
  • China roept een halt aan de binnenlandse ivoorhandel.

  • Ook andere landen verbinden zich ertoe de strijd tegen de illegale ivoorhandel aan te gaan.

  • Draag zelf je steentje bij via vrijwilligerswerk in het buitenland.

Eind december 2016 kondigde het hoogste bestuursorgaan van de Chinese regering officieel aan dat er vanaf eind december 2017 een totaal verbod komt op de binnenlandse handel in ivoor. Deze Chinese binnenlandse handel is de grootste ter wereld en de sluiting ervan zal een enorme impact hebben op het stropen van olifanten in Afrika.

Een deel van de Chinese ivoorbewerking en verkoop zal op 31 maart 2017 moeten stoppen. Tegen 31 december volgt dan een volledig verbod. WWF en TRAFFIC (het internationale netwerk dat toezicht houdt op illegale handel in wilde soorten) reageren positief. De illegale handel in ivoor zal echter niet stoppen, zolang de vraag ernaar blijft bestaan. Daarom dringen beide organisaties er bij de Chinese regering op aan om vooral ook voldoende aandacht te besteden aan het bewustwordingsproces en veranderingscampagnes. Ook de samenwerking met natuurorganisaties en lokale gemeenschappen is van levensbelang om een eind te maken aan illegale ivoorhandel.

Lo Sze Ping, directeur van WWF-China: ‘De Chinese overheid laat hiermee zien de stroperijcrisis zeer serieus te nemen. Het sluiten van de grootste ivoormarkt ter wereld zal het voor criminele netwerken een stuk moeilijker maken om hun illegale voorraden aan de man te brengen.’

CITES-top Zuid Afrika

2016 was een goed jaar in de strijd tegen illegale handel. Ex-president Barak Obama kondigde eerder al aan ook in de Verenigde Staten een einde te maken aan de binnenlandse commerciële handel in ivoor. Na China, is de VS de grootste ivoormarkt. Ook tijdens de CITES-top in Zuid-Afrika in september 2016 werd door alle lidstaten een resolutie goedgekeurd om wereldwijd alle legale binnenlandse ivoormarkten te sluiten.

Lo Sze Ping: ‘Nu de grootste spelers, China, VS en Hong Kong, de handel gaan uitfaseren, hopen we dat andere landen zoals Thailand en Vietnam ook snel zullen volgen. Hoe eerder hoe beter, in het belang van de Afrikaanse olifant.’

Wil je zelf je steentje bijdragen via vrijwilligerswerk in het buitenland, neem dan een kijkje in ons aanbod van programma’s. Via vrijwilligerswerk kan je de lokale bevolking vooruithelpen zodat ze zelf ook beter en breder gewapend worden om de strijd tegen het stropen van olifanten aan te gaan.

Lees ook deze artikels over vrijwilligerswerk in het buitenland: