30
Jan
2018

Hoe bekostig je jouw vrijwilligerswerk in het buitenland?

springende jongeren

Laat budget geen struikelblok zijn voor een buitenlandse ervaring. We geven je handige tips om de nodige fondsen te verzamelen.

Je denkt er al lang over na… je twijfelt… je hakt de knoop door en kiest een project… je gaat vrijwilligerswerk in het buitenland doen!

Om te vermijden dat kort na deze beslissing je euforie als een pudding in elkaar zakt van zodra je aan het kostenplaatje denkt, vind je hieronder onze handige tips & tricks. Kosten voor de reis en het verblijf mogen je immers niet tegenhouden om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen.

Over welke kosten spreken we eigenlijk?

Voor het uitvoeren van het vrijwilligerswerk betaal je geen kosten. Je betaalt de organiserende instantie wel voor kosten die met je reis en verblijf gepaard gaan: vliegtuigtickets, transfers, verblijf, organisatie, administratie en begeleiding hier of ter plaatse. Veel vrijwilligersprojecten in Afrika en Azië zijn volledig afhankelijk van donaties en kunnen dus de kosten voor je reis en verblijf niet zelf dragen. Daarom zijn deze kosten voor je eigen rekening.

Aan de slag: fondsen werven

Een leuke en eenvoudige manier om budget voor je vrijwilligerswerk in het buitenland bij elkaar te krijgen is het organiseren van fondsenwerving. Laat je hier niet door afschrikken. Laat je niet tegenhouden door vragen en bedenkingen als “hoe pak ik dit aan”, “ik heb daar geen tijd voor” of “ik wil anderen niet om geld vragen”. In realiteit is het werven van fondsen voor je vrijwilligerswerk in het buitenland gemakkelijker en leuker dan je verwacht.

Zorg voor een helder en duidelijk plan van aanpak. Het ophalen van het totaalbedrag kan overweldigend lijken. Splits het bedrag op in kleinere deelbedragen en maak een planning van de acties die je wil ondernemen en wanneer je welk deelbedrag hoopt binnen te halen. Wees altijd eerlijk over de bedragen die je nodig hebt en communiceer duidelijk op welk rekeningnummer het geld kan gestort worden.

De meest doorslaggevende succesfactor is je eigen enthousiasme en gedrevenheid. Je persoonlijk netwerk is hiervoor heel efficiënt. Deze mensen weten wie je bent en je enthousiasme zal voor hen zeer aanstekelijk werken. Verzamel alle beschikbare info over je vrijwilligerswerk in het buitenland en maak het doel ervan heel concreet. Hierdoor kan je spontaan en gedreven op vragen uit je omgeving antwoorden. Iedereen wil graag weten aan wat exact zijn centen besteed worden.

Houd tenslotte je sponsors betrokken bij wat je doet en bedank ze persoonlijk. Ze willen graag weten hoe het je vergaat en of de eindstreep gehaald werd. Je kan dit bijvoorbeeld via een Facebookpagina of blog doen.

Laat het budget dus geen struikelblok zijn voor een unieke ervaring. Jobstop biedt je een waaier aan mogelijkheden aan en helpt je graag je keuze maken. Lees onze getuigenissen of contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.