26
Aug
2017

Help de dieren beschermen tijdens je vrijwilligerswerk in Azië

tijger

Thailand bestaat uit een uitzonderlijk netwerk van uitgebreide natuurparken en –reservaten, die meer dan de moeite waard zijn om te bezoeken tijdens je vrijwilligerswerk in Azië. De ongeveer 1300 tijgers die in gevangenschap verblijven in minder dan 33 vestigingen in Thailand, bekladden de reputatie van het land in verband met tijgerbescherming. In 2010 startte het “Thailand Tiger Action Plan 20110-2022”. De combinatie van dit plan en het naleven van de verplichtingen die zijn vastgelegd in het CITES-besluit zorgen ervoor dat Thailand nog steeds als een voortrekker kan worden beschouwd in de bescherming en het behoud van tijgers in het wild.

In januari heeft de Australische milieuorganisatie Cee4life een rapport gepubliceerd met vermoedens over illegale handel in oa. de Tijgertempel van Kanchanaburi in Thailand. Er werden praktijken aangehaald die niet alleen het CITES (overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde wilde diersoorten en planten) mogelijk schenden, maar ook de Thaise wetgeving, die de import of export van tijgers of delen van hun lichamen verbiedt.

Na deze aanwijzingen heeft het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation of Thailand (DNP) eind mei de beslissing genomen om een interventie te doen en de tijgers uit de tempel weg te halen. Ze brachten tijdens deze actie de gevangen tijgers in veiligheid. De dieren werden verspreid naar veilige en legale bedrijfsplaatsen. De Tijgertempel stelde zich voor als een heiligdom voor tijgers. Echter in realiteit bleek de tempel een illegale fokkerij te verbergen, waar enorme geldbedragen over de toonbank gingen bij de verkoop van tijgers. De tempel bezat geen vergunningen om tijgers te fokken of zelfs maar in gevangenschap te houden. Het was hen ook verboden om toegangstickets voor het publiek te verkopen.

Tijdens de interventie vonden de autoriteiten niet alleen een honderdtal levende tijgers, maar ook de kadavers van 60 tijgerwelpen, die bewaard werden in de diepvries, formol of azijn. Tenslotte vonden ze ook nog tijgervellen en amuletten die tijgerhuid bevatten, bedoeld voor de illegale handel.

Verschillende organisaties moedigen de Thaise autoriteiten aan om de verdenkingen van de Cee4life op een grondigere manier uit te zoeken en ervoor te zorgen dat de geëvacueerde tijgers worden opgevangen in instellingen die door de autoriteiten worden beheerd. De systematische sluiting van gelijkaardige instellingen als de Tijgertempel zullen op termijn een impact kunnen hebben op de illegale handel. Dan kan het DNP zich focussen op de bescherming van de tijgers die in de vrije natuur in Thailand leven.

Wil je zelf je steentje bijdragen tijdens vrijwilligerswerk in Azië? Dat kan! Zo kan je bijvoorbeeld in Sri Lanka aan de slag met een andere bedreigde diersoort, namelijk schildpadden. Wil je tijdens je vrijwilligerswerk in Azië ook naar Thailand, dan kan je je daar inzetten voor het behoud van olifanten. Jobstop biedt mogelijkheden aan in verschillende landen.