20
Jan
2018

Ben ik geschikt voor vrijwilligerswerk in het buitenland?

drie jongens

Ben jij de geknipte persoon voor vrijwilligerswerk in het buitenland? Heb je mededogen en doorzettingsvermogen? Ben je flexibel en positief ingesteld? Kan je je eigen behoeften even aan de kant zetten? Dan ben jij de ideale persoon.

Rond vrijwilligerswerk in het buitenland hangt het beeld van “iets goed doen voor anderen”. Maar is het steeds een dergelijke onbaatzuchtige daad? Vrijwilligerswerk in het buitenland is uitgegroeid tot een populaire keuze voor jongeren die op het einde van hun middelbare of hogere studies nog niet direct de arbeidsmarkt op willen.

Het voorstellen van vrijwilligerswerk in het buitenland als een vakantie ervaring is verwarrend als je op zoek bent naar een organisatie die bij je past en waar je het gevoel krijgt echt nodig te zijn. Het geeft een verkeerd beeld van wat een “goede vrijwilliger” is.

Over welke eigenschappen moet iemand met plannen voor vrijwilligerswerk in het buitenland dan beschikken? We sommen vijf kenmerken op die aangeven dat je er klaar voor bent:

Mededogen

Vrijwilligerswerk is geen eenrichtingsverkeer. Als vrijwilliger ben je meelevend èn realistisch. Je moet je bewust zijn dat je niet dè “redder” bent, maar deel uit maakt van een overeenkomst die voor beide partijen gunstig is.

Flexibiliteit

Als je in het buitenland woont zijn onverwachte uitdagingen onvermijdelijk. Dit is logisch aangezien je je onderdompelt in een voor jou vreemde cultuur. Verwachtingen komen vaak niet overeen met de realiteit en hiervoor heb je kracht nodig. Met een open geest en ingesteldheid kom je heel ver.

Doorzettingsvermogen

Vaak verlopen de dingen niet zoals gepland of zoals jij wou. Blijf dan kalm en herinner jezelf eraan dat het leven overal anders loopt. Met een positieve houding en doorzettingsvermogen zal alles automatisch vlotter verlopen.

Altruïsme

Ook al weten we dat vrijwilligerswerk in het buitenland meestal ook een gunstige invloed heeft op de vrijwilliger zelf, een zekere mate van onbaatzuchtigheid is toch vereist. Tijdens je vrijwilligerswerk moet het gemeenschappelijke welzijn voor je eigen behoeften komen.

Positivisme

Dit is van essentieel belang niet alleen voor jezelf, maar voor iedereen in je omgeving. Ook al zie je extreme armoede of andere dingen die je niet gewoon bent, dit betekent niet dat de lokale mensen niet gelukkig of blij zijn. En zelfs al zou dat niet zo zijn, dan helpt zelf verdrietig zijn hen niet verder.

Herken je jezelf in dit profiel? Geweldig! Je bent de geknipte persoon voor vrijwilligerswerk in het buitenland. Jobstop biedt je een waaier aan mogelijkheden aan en helpt je graag je keuze maken. Lees onze getuigenissen of contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.