08
jun
2018

Bezoek tijdens je vrijwilligerswerk in Azië het prachtige Mekong gebied

bloem met sprinkhaan
  • 163 nieuwe soorten ontdekt in het Mekong gebied.

  • Het Mekonggebied wordt bedreigd door infrastructuurwerken en illegale handel in bedreigde en zeldzame diersoorten.

  • Draag zelf bij door vrijwilligerswerk in Azië.

Met het in november 2016 gepubliceerde rapport “Species Oddity” documenteert WWF 163 nieuwe levende soorten. Het is een bundeling van het werk van honderden wetenschappers wereldwijd. Er werd een zeldzame bananensoort in Thailand ontdekt, een minuscule kikker in Cambodja en een lichtblauw gevlekte gekko in de verlaten bergen van Laos. Een salamander die eruitziet als een Klingon uit Startrek, een slang met een regenbooghoofd, een hagedis met eigenschappen van een draak… in totaal 163 nieuwe soorten werden ontdekt in het Mekong stroomgebied. In totaal gaat het om 9 amfibieën, 11 vissoorten, 14 reptielen, 126 planten en 3 zoogdieren, verspreid over Cambodja, Laos, Myanmar, Thailand en Vietnam. Dit brengt de teller voor in dit gebied nieuw ontdekte soorten op 2409 sinds 1997.

Mekong gebied

De Mekong rivier is 4.909 kilometer lang en wordt beschouwd als één van de belangrijke rivieren in Azië. De rivier loopt achtereenvolgens door de landen China, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam.  Eens de rivier Phnom Penh passeert, splitst en vertakt ze zich om een ganse delta te vormen, de Mekong-delta op Vietnamees grondgebied.

De Mekongregio is een magneet voor biologen van over de hele wereld vanwege de ongelooflijke diversiteit aan soorten die ze hier blijven ontdekken“, aldus Jimmy Borah, Programme Manager Wildlife voor WWF-Greater Mekong. “Deze wetenschappers, onvolprezen helden van de planeet, weten dat ze in een race tegen de tijd zitten om ervoor te zorgen dat deze nieuw ontdekte soorten worden beschermd en gered.”

De Mekong is met zijn web van riviertjes, woonboten en drijvende markten een bijzonder gebied. De nieuwe verzameling ontdekkingen bevestigt het feit dat het Mekong riviergebied een van de rijkste en meest gediversifieerde biotopen is op aarde.

De regio staat echter onder druk door de uitbouw van mijnen, wegen, dammen en andere menselijke ontwikkelingen die het natuurlijke landschap bedreigen. Stroperij voor wilde dieren en de handel in bedreigde diersoorten zet nog meer druk op de regio. Dit impliceert dat veel soorten kunnen uitsterven voor ze ontdekt worden.

Wil je zelf je steentje bijdragen via vrijwilligerswerk in Azië, neem dan een kijkje in ons aanbod van programma’s. Via vrijwilligerswerk kan je de lokale bevolking vooruithelpen zodat ze zelf ook beter en breder gewapend worden om de strijd tegen de ongebreidelde infrastructuurwerken en de illegale handel in bedreigde diersoorten aan te gaan.