Je ontdekt de wildlife in Zuid-Afrika, je gaat mee op pad met de rangers en je verzamelt waardevolle date over de Big 5: leeuw, luipaard, buffel, olifant en neushoorn! Ben jij energiek en avontuurlijk? Dan is dit project zeker iets voor jou!Aanvullende informatie

 • Bestemming:
  Zuid-Afrika is het paradijs voor natuur-, cultuur- en avontuurliefhebbers. Het staat bekend voor zijn indrukwekkende landschappen, gemeenschappen en fauna en flora. In Zuid-Afrika kom je oog in oog te staan met leeuwen, krokodillen, zebra’s,  giraffen enz. Je hebt zelfs de kans op de big 5 te spotten.  
   
  Het project ligt in het Guernsey natuurreservaat dat deel uitmaakt van de Great Kruger Regio in de Limpopo provincie in het noorden van Zuid-Afrika. Het is zo’n 500 km van Johannesburg gelegen. Het natuurreservaat is een goed onderhouden en veilig gebied en beschikt over een totale oppervlakte van ongeveer 400 hectare. Het ligt op zo’n 30 minuten rijden van het Nationaal Kruger Park en zo’n 20 minuten rijden van de stad Hoespruit. Naast je deelname aan het project kan je ook een bezoek brengen aan het Krugerpark dat beschikt over een indrukwekkende natuur.
 • Projectinformatie:

  Oriëntatie in Rosebank

  De oriëntatie van 3 dagen is de eerste stap voor een aangenaam verblijf in Zuid-Afrika en dus ook een verplicht onderdeel van ieder programma. Tijdens deze driedaagse leer je Zuid-Afrika op een intense manier kennen en kom je in contact met andere deelnemers van over de hele wereld. Je krijgt een inleiding tot de Afrikaanse cultuur, de tradities en gewoontes. Je brengt een bezoek aan Soweto en een traditioneel Afrikaans dorp. Je wordt ook geïnformeerd over je projectkeuze. Na de oriëntatie leer je de Afrikaanse cultuur beter begrijpen en ben je klaar om te starten met je project in Zuid-Afrika.


  Kruger Big 5

  Als vrijwilliger speel je een belangrijke rol in het succes van dit onderzoeks- en natuurproject. Je helpt mee bij het tellen van de verschillende dierengroepen en je observeert mee hun gedragingen. Iedere ochtend spoor je de geselecteerde dieren op, bestudeer je hun trekpatronen en interacties met andere dierensoorten. Het natuurproject bestaat niet enkel uit het verzamelen van data. Je krijgt ook de kans om je handen uit de mouwen te steken en te helpen bij wat zwaarder werk.

  Bovendien ga je naar het project toe om ook iest terug te kunnen geven aan de lokale gemeenschap. De Bushbuck Ridge gemeenschap, naast het Kruger nationaal park, staat voor heel wat uitdagingen. Als natuurvrijwilliger ga je naar geselecteerde scholen en praat je met kinderen over het belang van natuurbeheer in Zuid-Afrika en de rest van de wereld. Op die manier proberen we ook de jeugd te inspireren over het belang van natuurberheer en wildlife! 


  Het hoofddoel van dit project is uitgebreid onderzoek voeren naar de Big 5 (leeuw, luipaard, olifant, neushoorn en buffel) in hun natuurlijke habitat. Iedere week richten we ons op één diersoort van de Big 5 en wordt er onderzoek verricht naar de groepsgroottes, individueel en groepsgedrag, sociale structuren en trekpatronen. De data die jij als vrijwilliger verzamelt, worden geanalyseerd door onze natuurbeschermers / rangers en zijn cruciaal om deze dieren beter te begrijpen. Het project maakt ook maandelijkse rapporten op  voor het management van het reservaat en de aangesloten universiteit.


  We werken ook met een lokale NGO – Rhino Revolution – die ernaar streeft om neushoorns te behouden en te beschermen in Zuid-Afrika. We sporen enkele neushoorns op en volgen hun wekelijks. 


  In dit gebied leven er verschillende dieren zoals buffalo’s, kudu’s, impala’s, giraffen, zebra’s, wildebeest, waterbokken, zebra’s, elanden, luipaarden, bosbokken, antilopen, duikers en wrattenzwijnen. 


  Als vrijwilliger heb je genoeg vrije tijd om van je verblijf in Zuid-Afrika te genieten! 

 • Je rol als vrijwilliger:
  Het hoofddoel van dit programma is om gegevens te verzamelen voor onderzoek. Je brengt je tijd door in jeeps om de Big 5 te spotten en data-onderzoek te verrichten binnen het natuurreservaat.  De rest van je tijd wordt verdeeld tussen rangertaken, dierenvangst en herplaatsing en het sociaal project op de omliggende scholen. 
   
  Rangertaken: Naast het verzamelen van data ga je ook meehelpen aan het creëren van een veilige omgeving voor de dieren. Zo help je mee met het herstellen van kapotte hekken, het verwijderen van oude zelfgemaakte constructies, het verwijderen van invasieve plantensoorten en het bieden van assistentie bij erosiebestrijding.
   
  Dierenvangst en herplaatsing: Tijdens deze interessante activiteit beleef je de bescherming en het behoud van de dieren en natuur van dichtbij. In sommige gevallen moet je je mengen in de natuurlijke habitat van de dieren, wanneer er bvb. een dier ziek of gewond is, voor medisch onderzoek of voor het herplaatsen van dieren om zo inteelt te voorkomen.  Als vrijwilliger word je op z’n minst 1 keer ingezet bij deze activiteit tijdens je verblijf.
   
  De lokale gemeenschap helpen: Het gebrek aan een goed onderwijssysteem is een groot probleem in Zuid-Afrika. De overheid probeert de jeugd een goede opleiding te verschaffen, maar de feiten zijn dat de uitdagingen binnen een landelijke gemeenschap zeer uitgebreid zijn. We zijn tot de conclusie gekomen dat er niet wordt onderwezen over het behoud en bescherming van het natuurlijke erfgoed van Zuid-Afrika. Dit is de voornaamste reden dat we enkele scholen hebben geselecteerd, waar je één keer per week de kinderen op een leuke en interactieve manier lesgeeft over natuurbehoud en bescherming. Bovendien is dit een leuke manier om in contact te komen met de lokale gemeenschap.
   
 • Accommodatie:
  Je verblijft in een lodge voor 2 personen met een badkamer en warm water. Deze lodges zijn gebouwd om de natuur dichter bij jou te brengen met uiteraard de veiligheid en luxe van een standaardkamer. De maaltijden worden bereid door de vrijwilligers en kunnen in buffetstijl zijn of lunchpakketten voor dagtrips. WIFI connectie is beschikbaar in de gemeenschappelijke ruimte voor vrijwilligers. Aan de lodges zijn er verschillende faciliteiten zoals een zwembad, een bar, een eetruimte en een kampvuur waar na het werk verhalen worden uitgewisseld. Houten wandelwegen leiden de vrijwilligers naar de individuele lodges die door lantaarns worden opgelicht bij schemering.
 • Prijzen:

  Prijzen

            Aantal weken                                    Prijs         
            3 dagen oriëntatie + 2 weken              € 1332 
            3 dagen oriëntatie + 4 weken              € 2121
            3 dagen oriëntatie + 6 weken              € 2911
            3 dagen oriëntatie + 8 weken              € 3700
            3 dagen oriëntatie + 10 weken            € 4489
            3 dagen oriëntatie + 12 weken            € 5279

  Inbegrepen:

  Voor vertrek:

           - Hulp en advies vanaf inschrijving tot terugkomst

           - Informatiegids van A tot Z over het vrijwilligersproject in Zuid-Afrika

           - Vrijblijvende prijsofferte vliegtuigticket en de mogelijkheid  om te reserveren

           - Hulp en advies bij visumaanvraag

  Na vertrek:

            - Transfer bij aankomst en terugkeer
            - 3- daagse oriëntatie (verblijf in een guesthouse + enkele maaltijden)
            - Accommodatie
            - Maaltijden (3 x per dag, lokale keuken)
            - Transport van en naar project
            - Plaatsing in het project en begeleiding ter plaatse
            - Simkaart
            - Certificaat als bewijs van je deelname (vanaf 4 weken)

  Niet inbegrepen in de prijs:
            - 
  Registratiekosten € 65
            - Vliegtuigticket heen/terug
            - Extra daguitstappen en weekenduitstappen zoals het Krugerpark
            - Persoonlijke uitgaven
            - Paspoort- en visumkosten
            - Verplichte reisverzekering
            - Annuleringsverzerkering

 • Voorwaarden en Startdata:

  Leeftijd: vanaf 18 jaar
  Taal: basiskennis Engels
  Overige: een goede gezondheid, aanpassingsvermogen, geduld, initiatiefnemer, teamplayer, open minded, positieve ingesteldheid en een grote dosis inlevingsvermogen

  Praktische info:
            Locatie:
  Guernsey natuurreservaat
            Taal: Engels, Afrikaans, Zulu,...
            Beste reistijd: het hele jaar, februari en maart zijn extra warm en zonnig
            Munteenheid: Rand (ZAR)
            Bevolkingsaantal: +/- 48 miljoen
            Periode: heel het jaar
            Startdata: iedere eerste dinsdag van de maand, aankomst dinsdag
            Duur: 2 of 4 weken (exclusief 3 dagen oriëntatie)
            Inschrijven: min. 1 maand voor vertrek

 • Land: Zuid-Afrika
 • Interesse: Wildlife & Dieren
 • Duur: Tussen 2 en 4 weken

Getuigenissen

Klaar voor een buitenlands avontuur?

Community

Lid van

WYSE Work and Volunteer

IAPA International Au Pair Association