Lise Huyghe
nam deel aan een ziekenhuisproject in Ghana 
4 weken juli 2015
 
1) Kan je jezelf even kort voorstellen?
Mijn naam is Lise Huyghe, ik ben 19 jaar en woonachtig in Leest. Je kan mij omschrijven als sociaal, energiek, enthousiast en positief. Momenteel zit ik in mijn tweede jaar verpleegkunde aan de Thomas More hogeschool in Mechelen. Na Ghana-avontuur ben ik zeker nog van plan om vroedkunde bij te studeren.
 
2) Waarom heb je gekozen om met Jobstop deel te nemen aan het ziekenhuisproject in Ghana?
Ik droomde er al lang van om naar een ander continent te reizen in combinatie met vrijwilligerswerk. Veel mensen vertelde me ook dat ik precies in het verkeerde continent geboren was. Toen ik in contact kwam met de website van Jobstop was ik onmiddellijk verkocht aan het ziekenhuisproject in Ghana. Dit project sluit nauw aan bij mij vermits mijn hart in de verpleegkunde ligt. Mijn keuze voor Ghana was dan ook snel gemaakt vermits ze veschillende ziekenhuisprojecten aanboden.
 
3) Heb je ooit al vrijwilligerswerk gedaan daarvoor?
Neen, maar na deze ervaring kijk ik er zeker naar uit om nog vrijwilligerservaring op te doen.
 
4) Kon je je gemakkelijk aanpassen in Ghana?
Ja in een mum van tijd was ik het Afrikaanse ritme gewoon. De 3 orientatiedagen hielpen me hier ook zeker en vast bij. Een tip: laat alles op je afkomen en maak je niet te druk wanneer er is iets niet volgens plan loopt. Tijdens je vrijwilligers-ervaring sta je in nauw contact met de lokale bevolking, collega’s en andere werknemers van het ziekenhuis.
 
Tijdens mijn eerste dag in het ziekenhuis kreeg ik een kleine rondleiding, zo merk je ook meteen de verschillen waardoor ik de ‘cultuurschock’ een plaats kon geven. Uiteraard kwam di took dankzij de vriendelijkheid van de Ghanezen rondom mij.
 
5) Wat vond je leuk aan het leven in Ghana?
Van de muziek in de straten, tot de vriendelijkheid van de lokale bevolking, mijn gastgezin, mijn buurmeisjes en jongens, het Afrikaanse ritme en de sfeer, enz.
 
6) Wat vond je minder leuk aan het leven in Ghana?
Ieder dag wandelde ik van mijn gastgezin naar het ziekenhuis en werd ik vaak geconfronteerd met de armoede die er leefde in mijn stad. Vermits ik blank was werd ik ook meteen aangesproken en dat was soms hard. Na een tijd leer leer je dat allemaal welt e relativeren maar de confrontatie bleef keer op keer moeilijk.
A fen toe werden we in het ziekenhuis ook geconfronteerd met minder leuke tot zeer droevige gebeurtenissen! Deze werden dan wel weer snel goed gemaakt door fijne gebeurtenissen.
 
7) Op welke projecten heb je gewerkt tijdens je vrijwilligerswerk?
Ik werkte 4 weken in een ziekenhuisproject. De eerste 2 weken stond ik op de dienst perdiatrie (zieke kindjes tot 2 jaar). De meest voordkomende behandelingen waren hier malaria en ondervoeding. De 2 laaste weken stond ik op de materniteit (geboortes). Zalig! Ik heb in die 2 weken meer dan 120 bevallingen heb meegemaakt.
 
8) Hoe heb je een verschil kunnen maken tijdens je vrijwilligerswerk?
Alles hangt af van hoe je het bekijkt. Een dood ziek kindje met malaria aan het lachen brengen. Of echt verpleegkundige technieken oefenen zoals het op de wereld zetten van kindjes. Ik voel dat ik mij op mijn eigen manier heb kunnen nuttig maken. Uiteraard heb ik geen ‘hemel en aarde verschoven’ wat ook onmogelijk is. Het belangrijkste voor mij is dat ik er een enorm grote familie bij heb gekregen.
 
9) Heb je voldoende begeleiding gehad tijdens je vrijwilligersverblijf door Jobstop en de lokale partnerorganisatie?
Ja de begeleiding was TOP zowel van Jobstop als de lokale partnerorganisatie! De onthaaldagen waren super om te wennen aan de nieuwe cultuur en omgeving. Als we iets nodig hadden of een opmerking, konden we beroep doen op Tina van de partnerorganisatie die steeds voor ons klaar stond tijdens mijn avontuur in Ghana.
 
10) Aan welke sociale en culturele activiteiten heb je deelgenomen in Ghana?
Een heleboel sociale en culturele activiteiten van trouwfeesten, geboortefeestjes, besnijdenissen, naar de kerk gaan tot familiefeesten. Voor mij voelde het aan alsof het iedere dag FEEST was!

11) Heb je veel kunnen reizen tijdens je verblijf in Ghana?
In het weekend deed ik mijn best om rond te reizen en het land verder te ontdekken. Dit lukte niet altijd omdat ik op mijn pad steeds toffe en vriendelijke Ghanezen tegenkwam waardoor ik niet altijd op mijn bestemming geraakte. Reizen in Ghana is heel apart. Alles gaat op het gemak. Een tip: wil je veel bezoeken, blijf zeker langer dan 1 maand.

12) Heeft deze ervaring je geholpen bij je persoonlijke ontwikkeling?
Zeker en vast. Het feit dat je alleen voor een maand naar een ‘onbekende bestemming’ vertrekt en terecht komt in omstandigheden die je nog nooit voordien hebt ervaren. Nu ben ik me ook veel bewuster van onze ‘westerese luxe’ en hoe relatief deze luxe is. Ookal leef je een maand zeer primitief, de liefde die je krijgt van al de mensen en kindjes rondom je maakt dit dubbel en dik goed. Na de eerste week stond ik zelfs niet meer stil bij die koude douche, de elektriciteit die dagelijks uitviel of mijn handen die open lagen van mijn kleren te wassen, … 

13) Kan je ons een leuke anekdote vertellen over je verblijf in Ghana?
Ik kan er tientallen vertellen! Laat mij de anekdote vertellen die mij het meest is bijgebleven. Zondagavond wanneer ik terugkwam van mijn excursie, besloot ik mijn kleren te wassen. Het wassen van je kleren in Ghana gebeurt nog met de hand. Ikzelf was daar niet zo’n krak in en het duurde even nadat ik mijn kleren had gewassen. Na een dik uur en half was ik eindelijk klaar en hangde ik mijn was op. Op dat moment was het donker en ik voelde aan de luchtvochtigheid dat er misschien een regenvlaag zat aan te komen. Nu met het klimaat in Ghana weet je nooit dus ik besloot mijn kleren toch te laten hangen. Ik was redelijk moe van het weekend en besloot te gaan slapen. Plots werd ik gewekt door mijn gastvader die mij vertelde dat ik dringend mijn kleren van de wasdraad moest gaan halen omdat er regenvlaag was. Ik rende naar buiten de trappen af in de gietende regen. Wanneer ik beneden kwam was de wasdraad echter leeg, ik keek naar boven en ik zag mijn gastmama– en papa super hard lachen met mijn was reeds in hun handen. Daar stond ik dan beneden in de regen. Gefopt door mijn eigen gastgezin…

14) Welk advies kan je geven aan toekomstige vrijwilligers.  
Vertrek zonder verwachtingen! Sit back and relax. Geniet van ieder moment. Niet alles gaat zoals jij wilt, leer die mindere momenten te relativeren. Wees vriendelijk tegen alle mensen, jij bent in hun land en hun cultuur. Pas je daar in de mogelijke maten zoveel mogelijk aan aan.

Ziekenhuisproject in Ghana: 4 weken

Getuigenissen

Klaar voor een buitenlands avontuur?

Community

Lid van

WYSE Work and Volunteer

IAPA International Au Pair Association