Op 11 juli 2015 kwam mijn grote droom in vervulling: ik vertrok voor een maand naar Ghana om er mee te helpen in een weeshuis. Bij mijn aankomst op de luchthaven in Accra stond Grace, een medewerkster van de partnerorganisatie, ons op te wachten en verwelkomde ze ons met open armen. We vertrokken al snel naar de jeugdherberg waar we 3 dagen zouden verblijven voor de oriëntatie. De trip was meteen een eerste kennismaking met het Ghanese verkeer: vooral de hobbelige wegen en het getoeter van de trotro’s zijn heel opvallend. Tijdens de oriëntatie kregen we info over de cultuur, de tradities, het gastgezin, de veiligheid, de taal, … We bezochten het prachtige strand Kokrobite waar we dans- en djembéles kregen. We werden ook meegenomen voor een tour door Accra waar we de plaatselijke markt bezochten, tijd hadden om souvenirs uit te zoeken en proefden van onze eerste echte Ghanese maaltijd. Ik herinner me nog steeds mijn brandende lippen door de pikante fufu!

Na de oriëntatiedagen was het dan eindelijk zover: vertrekken naar het project! Ik hielp zowel mee op een school als in een weeshuis in Kasoa. Bij aankomst kwamen de kinderen direct naar mij toe gelopen, wat een onbeschrijflijk gevoel! Ze wilden allemaal mijn hand vasthouden en geknuffeld worden. Op school hielp ik mee door huiswerk en examens te verbeteren, Franse les te geven, de cijfers en het alfabet in te oefenen met de kleinsten, … In de pauze vonden de kinderen het geweldig om samen spelletjes te doen, mijn haren te vlechten of gewoon gezellig te babbelen. In het weeshuis waren er 14 kinderen tussen 3 en 14 jaar oud. Veel spelen, de jonge kinderen wassen en op het einde samen studeren voor de examens stond dagelijks op de planning. Eén avond heb ik samen met mijn reispartner Tessa spaghetti bolognaise klaargemaakt voor de leerkrachten van de school en iedereen van het weeshuis, het was een groot succes! Iedereen was ‘satisfied’. Naast meehelpen op het project reisden we ook door Ghana. Zo hebben we onder meer Cape Coast en de Wli Waterfalls in de Voltaregio bezocht. Echt de moeite waard!

Aan iedereen die het overweegt om vrijwilligerswerk in Ghana te doen, kan ik alleen maar meegeven dat het gegarandeerd een onvergetelijke ervaring wordt. De kinderen overladen je met liefde en vriendschap, soms heb je zelfs handen tekort om iedereen te knuffelen, te dragen of een hand te geven. Ook de mensen in Ghana zijn bijzonder blij om blanken te zien en je wordt overal met open armen ontvangen. 

Aan mijn lieve gastfamilie, alle kinderen en vrienden in Ghana een welgemeende MEDAASE voor deze onvergetelijke maand. Hope to see you soon!

Getuigenissen

Klaar voor een buitenlands avontuur?

Community

Lid van

WYSE Work and Volunteer

IAPA International Au Pair Association