• Werken en reizen in Spanje is een unieke ervaring.
 • Je wordt ondergedompeld in de typische Spaanse gastvrijheid.
 • Ontdek de prachtige Andalusische cultuur. Hier ontdek je het echte Spanje.

Wie wil nu niet werken in Spanje? Het lijkt alsof je hier het hele jaar door op vakantie bent. Het is dan ook meer dan de moeite om dit prachtige land te ontdekken. Leuke wereldsteden als Barcelona en Madrid, adembenemende stranden, een verrassend binnenland en mooie streken als Andalusië. We horen vaak van wie ooit heeft gewerkt en gereisd in Spanje dat ze werden betoverd door de typische Andalusische cultuur. Het is een streek die je zeker moet gezien hebben als je van plan bent om binnenkort te werken en reizen in Spanje.

Werken en reizen in Spanje, een unieke ervaring

Een verscheiden cultuur, een lekkere keuken en een gastvrije bevolking, dat is Spanje in een notendop... Wie van plan is om te gaan werken in dit prachtige land krijgt de kans om hier op ontdekkingsreis te gaan. Mede dankzij de gastvrije bevolking beleef je een unieke en onvergetelijke ervaring. Je wordt als het ware ondergedompeld in een Spaans bad waarin je voor altijd wil blijven liggen. Geniet van al het moois en lekkers wat Spanje te bieden heeft, en leer zo in no time vloeiend Spaans.

Ontdek het prachtige Andalusië

Andalusië is by far de mooiste streek van Spanje. Dankzij adembenemende steden als Granada en Sevilla kan dit natuurlijk niet anders. Hier is het heerlijk vertoeven en kan je eindeloos cultuur opsnuiven. Het druipt hier dan ook letterlijk en figuurlijk van de typische Moorse muren. Bovendien geniet je het hele jaar door van een heerlijk klimaat. Ideale temperaturen om ook het mooie Andalusische binnenland te verkennen. Zo zijn Cadiz en Jerez de la Frontera zeker een bezoekje waard. Wereldberoemd voor hun sherry, maar zeker ook voor hun Spaanse gezelligheid. Dit is het echte Spanje. Kortom, ben je van plan om te gaan werken en reizen in Spanje, dan laat je deze streek beter niet links liggen. 

Lijkt het je wat om te werken en reizen in Spanje? Meer info vind je op deze pagina. Vraag vrijblijvend een prijsofferte aan of contacteer ons online.

 • Leven als God in Frankrijk, ook als au pair is het mogelijk.
 • Jobstop en je gastgezin zorgen voor een aangenaam verblijf.
 • Je zorgt voor de kinderen, maar hebt ook tijd voor jezelf.
 • Het is de beste manier om de Franse taal onder de knie te krijgen.

Frankrijk is al jarenlang de populairste vakantiebestemming van Europa. Du pain, du vin et du Boursin, leven als God in Frankrijk... het zijn maar enkele bekende uitdrukkingen die de Franse Bourgondische manier van leven in de verf zetten. Fransen weten wat genieten is. Hun verfijnde smaak komt terug in de Franse keuken, maar ook in de modewereld en de cosmetica. Ben je van plan om als au pair in Frankrijk te werken, dan ben je one lucky girl dat je dit allemaal van dichtbij zal meemaken. En bovendien is het de beste manier om Frans te leren!

Leven als au pair in Frankrijk

Fransen zijn erg gastvrij. Allereerst word je hartelijk ontvangen door het gastgezin en nemen ze de tijd om je wegwijs te maken in hun leven. Je maakt kennis met de kinderen, de werkschema’s worden doorgenomen en ze laten hun omgeving zien. De procedure voor de au pair gastgezinnen in Frankrijk is net zo zorgvuldig en uitgebreid als jouw procedure. Een veilig gevoel dus. Vandaar dat je je nergens zorgen over hoeft te maken: Jobstop en je gastgezin zorgen voor een aangenaam verblijf.

Jouw werkzaamheden

Als au pair in Frankrijk zorg je natuurlijk voor de kinderen. Je taken en werkuren worden altijd bepaald in overleg met je gastgezin. Je helpt ze met opstaan en aankleden, en zorgt dat ze op tijd naar school gaan. Eens zij op school zitten, heb je tijd voor jezelf, maar er kan ook gevraagd worden dat je enkele lichte huishoudelijke taken doet. Natuurlijk moet je ze op tijd van school halen. Je helpt ze bij hun huiswerk, je brengt ze naar de sportclub of speelafspraakjes. Je verveelt je geen seconde. Door intensief met de kinderen bezig te zijn, leer je op een erg gemakkelijke manier de Franse taal. Waar je later natuurlijk de vruchten van plukt in het bedrijfsleven.

Lijkt het je wat om als au pair in Frankrijk te werken? Meer info vind je op deze pagina. Lees onze getuigenissen of contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.

 • Kies je vrijwilligerswerk in Azië met zorg
 • Wilde economische groei kan ook veel onheil aanrichten
 • In deze google-tijden is het niet moeilijk om je bestemming goed geïnformeerd te kiezen

Het zijn grote katten, en wie houdt er niet van katten? Ze zijn bovendien levensgevaarlijk, en dat maakt ze des te meer intrigerend. Tijgers spreken tot de verbeelding en organisaties zoals WWF spelen daar graag op in. Maar, het moet gezegd, de WWF-campagnes om de Aziatische tijger van de ondergang te redden, zijn niet zomaar een pr-stunt en werpen wel degelijk vruchten af. De steile terugval van de tijgerpopulatie is gestopt. In percenten uitgedrukt, zien we sinds 2010 een forse aangroei van maar liefst 20%.

Maar de absolute cijfers tonen dat de strijd nog lang niet gestreden is: met nauwelijks 4.000 levende exemplaren blijft het een ernstig bedreigde diersoort. Een eeuw geleden waren er nog 100.000 tijgers. In landen als Cambodja is lokale tijgerpopulatie volledig uitgestorven.

Met eigen ogen bekijken

Jobstop biedt een breed gamma aan vrijwilligerswerk ‘Wildlife & dieren’. Het geeft je de kans om natuurbescherming ter plaatse mee te maken. Als je kiest voor vrijwilligerswerk in Azië zal je snel merken dat zelfs een eenvoudig zinnetje als ‘red de tijger’ steeds een diepe, lokale problematiek kent. Zo stelt WWF terecht dat de grootste bedreiging voor dit schitterend dier niet meer van pelshandelaars komt, maar van de snelle economische ontwikkeling in tijgerlanden zoals Thailand en Myanmar.

In het rapport ‘The Road Ahead: Protecting Tigers from Asia’s Infrastructure Development Boom’ wijst WWF naar de plannen om 11.000 kilometer aan wegen en spoorlijnen dwars door de tijgergebieden te trekken. De ervaring leert dat snel daarna nieuwe kanalen, olie- en gaspijpleidingen volgen.

De mondiale inspanning om het aantal tijgers in het wild te verdubbelen, heeft de soort een reële overlevingskans gegeven. Maar de omvang van geplande infrastructuurwerken in Azië kan alle recente verwezenlijkingen én de hoop op een betere toekomst voor de tijgers tenietdoen,” zegt Mike Baltzer, Hoofd van het ‘Tiger Alive Initiative’ van WWF. “Infrastructuurwerken zijn essentieel voor de ontwikkeling in Azië. Maar we moeten zorgen dat die ontwikkeling duurzaam is en niet ten koste gaat van tijgers en hun leefgebieden.”

Kies je bestemming met zorg

Daarmee ligt het dilemma bloot. Als je kiest voor vrijwilligerswerk in Azië werk je mee aan de ontwikkeling van dit prachtig continent. Maar ondertussen is duidelijk dat een wilde, ongebreidelde economische explosie ook veel kwaad kan aanrichten, aan dier én mens.

Kies daarom je vrijwilligerswerk in Azië met zorg en klop aan bij betrouwbare organisaties die oog hebben voor de duurzame ontwikkeling. Dat is ‘de les van de tijger’. In deze google-tijden is dat makkelijker dan je denkt: wees niet tevreden met een blinkend foldertje over vrijwilligerswerk in Azië, maar doe je eigen huiswerk. Je wilt aan je vrijwilligerswerk in Azië toch de best mogelijke herinneringen overhouden? Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie over duurzaam vrijwilligerswerk.

 • Jobstop heeft een open boekhouding
 • Vrijwilligerswerk in het buitenland vereist een ervaren netwerk
 • Van vertrek tot terugkomst sta je er nooit alleen voor

Vrijwilligerswerk in het buitenland vereist een fee. Wat gebeurt er met je geld? Dat is een zeer terechte vraag en wij zetten met plezier onze boekhouding voor jou open.

Jobstop geeft mensen de kans om vrijwilligerswerk in het buitenland te verrichten, maar dat maakt van ons – in de ogen van de overheid – nog geen non-profit organisatie. Wij ontvangen geen subsidies. We moeten dus andere bronnen van inkomsten aanboren en jouw fee maakt daar deel van uit.

Wat gebeurt er met het geld dat je aan Jobstop betaalt? We stellen het graag even aan jou voor aan de hand van een grafiek

18 % Naamsbekendheid verwerven, communicatie, aanmelding
Jobstop bekend maken is een belangrijke taak. Als we onvoldoende zichtbaar zijn, trekken we onvoldoende vrijwilligers aan, en laat vrijwilligerswerk in het buitenland precies onze doelstelling zijn… Een deel van ons budget gaat daarom naar deze website, brochures, informatiebijeenkomsten en je vindt ons ook op beurzen om iedereen zo goed mogelijk te informeren over de mogelijkheden die wij aanbieden. De Jobstop-coördinatoren spelen hierin een belangrijke rol.

22 % Projectontwikkeling
Tijdens je vrijwilligerswerk in het buitenland stap je binnen bij een lokale organisatie. Deze partnerorganisaties ter plaatse werken de projecten uit. Wij ondersteunen hen daarin, want hoe sterker ons netwerk aan partnerorganisaties, hoe meer vrijwilligers we kunnen uitsturen, hoe meer we samen kunnen bereiken.

28 % Begeleiding vanaf je aanmelding tot bij je terugkomst

Van bij je inschrijving helpen onze Jobstop-coördinatoren je graag verder bij de voorbereiding van deze unieke belevenis. Ter plaatse staat het team van de partnerorganisatie paraat, vermits begeleiding en een goede opvang ontzettend belangrijk zijn bij vrijwilligerswerk in het buitenland. Zo kan je bij hen terecht voor eventuele vragen of opmerkingen, maar ook op het thuisfront bij Jobstop staan we steeds klaar om je telefonisch of via mail te helpen.

25 % Kosten tijdens je verblijf

Tijdens je verblijf voorzien we jou van accommodatie, een maaltijdenplan, … Ook de gespecialiseerde verzekering nemen we voor onze rekening. We laten zo weinig mogelijk aan het toeval over. De gastgezinnen worden vooraf geselecteerd. Zij ontvangen een eerlijke vergoeding zodat ze onze vrijwilligers de beste zorg aanbieden. Daarnaast ontvangen de teamleden van de partnerorganisaties een salaris om onze vrijwilligers zo goed mogelijk te begeleiden vanaf hun aankomst tot hun vertrek.

19 % Administratieve afhandeling

Om alles internationaal in goede banen te leiden en onze vrijwilligers een zorgeloos verblijf aan te bieden komt er onvermijdelijk ook heel wat administratie aan te pas.

Dat is het antwoord op je vraag: Jobstop is een open boek. Lees onze getuigenissen. En mocht je meer details willen: je weet waar je ons kan vinden? Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.

 • Braziliaanse Munduruku komen in opstand tegen stuwdam
 • Regering van Brazilië krijgt 1,2 miljoen protesthandtekeningen
 • De grondwet, de regio’s, autonomie: zeer herkenbaar?
 • Vrijwilligerswerk in Zuid-Amerika brengt je in een nieuwe wereld

De Munduruku hebben hun veldslag gewonnen, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Hun massaal verzet tegen de geplande stuwdam van São Luis do Tapajós bleef nazinderen tot in de verste uithoeken van Brazilië. Wie zou het pleit winnen: de centrale regering of een vrijwel onbekende stam, zonder veel politiek gewicht?

De Munduruku bleven onverzettelijk. Een nieuw te bouwen waterkrachtcentrale dreigde grote delen van hun land en thuis onder water te zetten.

Hun luidkeels protest leidde tot een petitie met meer dan 1,25 miljoen handtekeningen uit binnen- en buitenland. Heel wat westerse organisaties, die mensen uitsturen voor vrijwilligerswerk in Zuid-Amerika, alarmeerden hun achterban. En die internationale druk werd door de Munduruku in dank aanvaard. Uiteindelijk moest de Braziliaanse regering zwichten. In augustus liet het Braziliaanse milieuagentschap weten dat ze geen bouwvergunning voor de stuwdam zou afleveren. Daarmee leek het dossier van de baan.

Onzichtbaar in onze kranten

Is dit een verhaal dat je nog nergens las in onze eigen kranten? En dat ondanks een petitie met 1,25 miljoen handtekeningen? Voor wie vrijwilligerswerk in Zuid-Amerika verricht, is dit een gekend fenomeen. Onze pers heeft weinig aandacht voor wat er op dit continent gebeurt. Als je vertrekt voor vrijwilligerswerk in Zuid-Amerika loop je van de ene ontdekking naar de andere. En dat maakt je verblijf extra spannend.

Het Land van de Munduruku

De directe dreiging van de stuwdam mag dan verdwenen zijn, er staan nog vier kleinere waterkrachtcentrales op stapel. Ook die bedreigen Sawré Muybu, het gebied waar de Munduruku wonen. De enige, echte, definitieve remedie tegen deze destructieve projecten is de officiële erkenning van het land van de Munduruku. Die erkenning zou hen het recht geven om elke ingreep waar ze het niet mee eens zijn te weigeren. Die mogelijkheid is niet eens zo ver gezocht, ze staat zelfs letterlijk ingeschreven in de Braziliaanse grondwet.

Hetzelfde, maar anders

Maar de Braziliaanse regering is niet echt happig om macht uit handen te geven en veel autonomie toe te schuiven naar een regio. Waar ligt het zwaartepunt van de politieke macht? In de hoofdstad van Brazilië, of in de regio’s? En zo klinkt het verhaal van de Munduruku stilaan herkenbaar voor… Belgische oren. 

Jobstop biedt je een waaier aan mogelijkheden aan en helpt je graag je keuze maken. Lees onze getuigenissen of contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie over vrijwilligerswerk in Zuid-Amerika.

 • Welke bestemmingen zijn geschikt?
 • Welke projecten zijn geschikt?

Heb je er al eens aan gedacht om met het gezin op vrijwilligerswerk naar Azië te trekken? Vrijwilligerswerk voor gezinnen wordt steeds gebruikelijker. Wonen en vrijwilligerswerk in Azië samen met je familie is een bijzonder ervaring en uitdaging. Je leert elkaar als gezin nog beter kennen, familiebanden worden versterk én je zet je in voor een project in een ontwikkelingsland. Je leert het land en de cultuur op een andere manier kennen dan tijdens een vakantie en daar pluk je de vruchten van in het gezinsleven.

Enerzijds zijn er vrijwilligers die met gezin naar het buitenland vertrekken omdat ze geen bevredigende carrière hebben in eigenland en/of tegen een burn out aanlopen. Anderzijds vind je de gezinnen die bewust kiezen voor een alternatieve invulling van hun vakantie. Ouders willen hun kinderen meenemen omdat ze hen willen meegeven hoe mensen in ontwikkelingslanden leven. Als gezin kan je samen iets voor anderen betekenen. Wat de motivatie ook is als je als gezin voor vrijwilligerswerk naar Azië trekt, bereid je dan voor op een unieke ervaring.

Welke bestemmingen zijn geschikt?

De meeste Afrikaanse en Aziatische landen zijn geschikt om als gezin te bezoeken. Kijk vooral welk land jullie zelf aanspreekt. Welke taal er in het land gesproken wordt is vaak ook een doorslaggevende factor. In Afrika is Frans meestal de voertaal, in Azië is dat Engels. Zorg ervoor dat zowel jij als de oudere kinderen een basiskennis hebben van de taal.

Welk soort projecten zijn geschikt?

Als je als gezin voor vrijwilligerswerk naar Azië trekt, dan zijn vooral sociale projecten interessant, zoals bijvoorbeeld projecten in scholen en sportclubs. Kinderen vinden heel gemakkelijk aansluiting bij leeftijdgenoten en kunnen helpen bij de activiteiten. Als de eigen kinderen al wat ouder zijn (vanaf 14 jaar ongeveer) dan kunnen ze bijspringen op kleuterscholen bij spelactiviteiten, als babysits, als hulpcoach in sportclubs, enz… Kinderen zullen graag oefeningen voortonen of meehelpen met lesvoorbereidingen.

Ben je zelf gespecialiseerd in bijvoorbeeld de medische sector of op ondernemersvlak, dan kan je terecht in lokale zorgcentra of kan je lokale ondernemers bijstaan in het opstellen van een businessplan.

Op zoek naar meer informatie over vrijwilligerswerk in Azië als gezin? Jobstop biedt je verschillende mogelijkheden. Lees onze getuigenissen of contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.

 • Wel soort jobs kan je doen?
 • Welk loon kan je verwachten?

Begin goed voorbereid aan je avontuur bij de kiwi’s. We geven je hieronder al een aantal interessante tips en weetjes mee. Een workingholiday is werken in Nieuw-Zeeland om daarbij ook leuk te kunnen reizen. Vergeet zeker niet te genieten!

Soort werk en bijbehorend loon

Als je straks gaat werken in Nieuw-Zeeland, dan wil je natuurlijk weten wat de werkvakantie je kan opbrengen. Als je een visum voor een werkvakantie hebt, dan kan je in principe elk type werk doen, tenzij het heel gespecialiseerd werk is of er specifieke vergunningen voor nodig zijn. Vaak zal je terecht komen in een restaurant, hotel, op een boerderij of fruitkwekerij. Het loon dat je mag verwachten voor dergelijke jobs hangt af van de regio, het soort bedrijf, het seizoen, je eigen ervaring, enz… Gemiddeld mag je tussen de 15 en 18 dollar per uur verwachten.

Booming fruitbusiness

De oogst in de fruitsector heeft in 2016 een recordopbrengst. Al dat fruit moet dus geplukt en verpakt worden, zodat het kan geëxporteerd worden. Er is dus goed werk te vinden als fruitplukker in de regio’s Northland, Bay of Plenty, Hawkes Bay en Marlborough.

Toenemend toerisme

Het aantal toeristen in Nieuw-Zeeland neemt ook jaar na jaar toe. In de toeristische sector is men steeds op zoek naar tijdelijke krachten. Denk hierbij aan hotels, hostels, motels, restaurants, cafés, campings, touroperators, aanbieders van excursies, enz…

Keerzijde is weliswaar dat het wat moeilijker gaat om een slaapplaats te vinden. Hostels en motels bijvoorbeeld geraken snel volgeboekt. Als je dus ergens langer wil verblijven, regel dan direct ook je accommodatie voor een langere tijd. Als je langer dan 3 maanden op één plaats blijft, dan kan het interessant zijn om te gaan samenwonen op een gedeeld appartement of in een studentenhuis.  “Flatting” is ondertussen een echte trend tijdens het reizen en werken in Nieuw-Zeeland.

Op zoek naar meer informatie over reizen en werken in Nieuw-Zeeland? Met Jobstop beleef je een spetterend avontuur downunder. Lees onze getuigenissen of contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie over werken in Nieuw-Zeeland.

 • Reis in het voor- of najaar.
 • Bereid je voor op een cultuurschok.
 • Zoek steeds de meest recente visumregels op.
 • Meeste Chinezen spreken geen Engels.
 • Jezelf als bezienswaardigheid

Werken in China is spannend en wanneer je voor de eerste keer naar dit mysterieuze land reist, zijn een aantal dingen goed om vooraf te weten. China is een bijzondere bestemming met voor ons onbekende gewoonten en gebruiken. Hieronder vind je vijf tips om rekening mee te houden.

Wat is de beste timing om te reizen en werken in China?

In de zomer kan het heel heet worden en zweet je bij de allerkleinste inspanning. Anderzijds kan het in andere delen van China wekenlang aan één stuk regenen. Het voor- en najaar zijn normaal gezien de beste periodes om in China te verblijven.

Onafhankelijk van het weer, zijn er periodes waarin het niet aangenaam en aangeraden is om naar China af te reizen. Tijdens het Chinese Nieuwjaar bijvoorbeeld, omdat het hele land dan in rep en roer staat. Als je wil voorkomen dat je geen treinkaartjes kan kopen of niet met duizenden anderen samen op de Chinese muur wil staan, vermijd dan deze feestdagen. Voor de Chinezen is dit immers het hoogtepunt van het jaar, iedereen reist naar familie en gaat uitstapjes maken naar de toeristische hoogtepunten van het land.

Cultuurschok

Reizen en werken in China is niet vergelijkbaar met enig ander land ter wereld. Het heeft een hele specifieke en eigen – nog steeds communistische - cultuur die mijlenver afstaat van onze eigen Europese cultuur. Ook al ben je misschien eerder in een ander Aziatisch land geweest, bij aankomst in China zal je volledig overrompeld worden.

Spugen is er de normaalste zaak van de wereld. Tijdens het gebruik van de metro zal je te maken krijgen met het betere ellebogenwerk en na het eten zijn de tafels een slagveld. Is dit een reden om niet te gaan? Natuurlijk niet! Als je je op voorhand hieraan verwacht, dan zal je er veel beter mee om kunnen gaan.

Visumregels

China wijzigt regelmatig de visumregeling. Om als Belg te kunnen reizen en werken in China moet je altijd een visum aanvragen om het land binnen te kunnen. Zonder visum kom je het land onmogelijk in. Vaak is het ook nodig dat je je reisroute kan voorleggen, verblijfplaatsen en een bewijs van financiële zekerheid. De regels worden echter vaak gewijzigd, het is dus aan te raden steeds de meest recente informatie op te zoeken.

Do you speak English?

Hoewel er meer en meer Chinezen Engels studeren, spreekt de meerderheid van de Chinezen geen Engels. Vraag hulp aan het personeel van je verblijf om een aantal zaken voor je - zoals locaties en bezienswaardigheden die je wil bezoeken – in het Chinees op een briefje te schrijven.

Op de foto

China is ondertussen al een aantal jaren toegankelijk voor toeristen, toch kijkt de lokale bevolking nog steeds naar toeristen als curiositeiten. In de meer landelijke gebieden – en soms zelfs in de grote steden – zal je zèlf de bezienswaardigheid zijn. Er zullen vaak mensen met jou op foto willen. Je hoeft hier niet van te schrikken, Chinezen zijn over het algemeen zeer aardig en behulpzaam.

Op zoek naar meer informatie over reizen en werken in China? Jobstop biedt je de mogelijkheid om taalles te geven in China.  Lees onze getuigenissen of contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie over au pairs in Amerika.

 • Om Amerika te bezoeken als au pair in Amerika heb je een ESTA-visum nodig.
 • Je kredietkaart zou wel eens niet kunnen werken in de VS. Contacteer vooraf je bank!
 • De border patrol heeft compleet geen gevoel voor humor. Doe geen poging.

De grote aantrekkingskracht van Amerika? Je voelt je meteen thuis. Je praat immers een mondje Engels – en de rest passen de Amerikanen die best gewend zijn aan anderstaligen zelf wel bij. Je herkent, zeker in de grote steden, meteen gebouwen uit films en series. Kortom, de US voelt aan alsof je op bezoek gaat bij een verre neef.

J1-visum

Perfect toch, om au pair in Amerika te worden? Absoluut, maar er zijn wel een paar Amerikaanse trekjes die je misschien zullen verrassen. De VS is zeer gastvrij, maar vanuit België heb je wel een J1-visum nodig. Je ontvangt van Jobstop de nodige documenten om je J1-visum te kunnen aanvragen.

Werkt je creditcard wel?

Jawel, je kan overal in de VS met je kaart betalen. Zelfs een krant van 99 cent als je dat wil. Je hebt een creditcard en dus ben je veilig as au pair in Amerika. Maar controleer wel even of je bank je kaart niet beperkt heeft tot betalingen in België. En neem toch ook maar wat dollars mee, gewoon voor de zekerheid.

De legendarische Border Patrol

Sinds 9/11 is de controle in de Amerikaanse luchthavens geen lachertje meer. Letterlijk. Bereid je voor op een norse beambte die vingerdrukken neemt, een foto maakt en vragen zal stellen. Waarom kom je? Kom je alleen? En vooral: waar zal je logeren. Hou dus een adres bij de hand. En vooral: maak geen grapjes. De agenten van de Border Patrol zijn niet geselecteerd op hun gevoel voor humor. Integendeel.

Maar eens je die horde genomen hebt, ben je er helemaal klaar voor. Au pair in Amerika? Dit is het land van de American dream. Jobstop biedt je een waaier aan mogelijkheden aan en helpt je graag je keuze maken. Lees onze getuigenissen of contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie over au pairs in Amerika.

 • Scholen in onder andere Oeganda moeten het doen zonder veel toezicht of ondersteuning.
 • VVOB moet die centrale onderwijsdiensten opkrikken.
 • Je kan met vrijwilligerswerk in Afrika een indrukwekkend cv uitbouwen.

Scholen kiezen hun eigen richting en tempo

Inspecteurs zorgen in Afrikaanse scholen regelmatig voor onrust in de lerarenkamer en zweetdruppels op de voorhoofden van het lerarencorps. Hoe belangrijk centrale onderwijsdiensten zijn, wordt duidelijk wanneer je in Afrika scholen bezoekt die zonder veel leiding of sturing hun eigen richting en tempo kiezen. Oeganda bijvoorbeeld kampt met een groot gebrek aan centrale onderwijsdiensten. Met vrijwilligerswerk in Afrika trachten we het niveau van het onderwijs en de organisatie ervan op te krikken.

Oegandese lerarenopleiding heeft hulp nodig

Ter plekke in Oeganda is er een brede consensus dat de supervisie en de ondersteuning van scholen niet naar behoren werkt. De centrale onderwijsdiensten zijn onderbemand en kampen met een dramatisch gebrek aan middelen. Ook getalenteerde mensen met de geschikte knowhow ontbreken. In Europa zou men dan in eerste instantie kijken naar de centra voor lerarenopleiding om dergelijke mensen op te leiden. Maar onderzoek heeft aangetoond dat de Oegandese lerarenopleiding niet sterk genoeg staat om op deze vraag een antwoord te geven.

Het Belgisch Ontwikkelingsagentschap heeft daarom de VVOB (Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en Technische Bijstand) de opdracht gegeven om in Oeganda de lerarenontwikkeling te versterken. Het VVOB geeft de kans om hieraan mee te werken via vrijwilligerswerk in Afrika.

Meebouwen aan ambitieuze opdracht

Er moet een steun- en toezichtsysteem komen bij zowel de lerarenopleiders als voor de scholen. De VVOB wil een kader ontwikkelen voor dit ondersteunend toezicht. Er komt een beschrijving van de rollen van elke belanghebbende, van de coördinatie, van de monitoring en een berekening van de financiering die nodig is om het systeem te laten functioneren. Het einddoel: een supervisie uitbouwen die de professionaliteit van de leraren en hun opleiders aanscherpt. 

Klaar voor een buitenlands avontuur met een grote impact op het leven van honderden kinderen? Jobstop biedt je een waaier aan mogelijkheden aan en helpt je graag je keuze maken. Lees onze getuigenissen of contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie over vrijwilligerswerk in Afrika.

Community

Lid van

WYSE Work and Volunteer

IAPA International Au Pair Association